2022-02-08 11:32:18• hírek • Bede Emőke

Háromból egy gyereknek már küldtek szexuális jellegű képet vagy videót az interneten

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

A Mentsétek meg a Gyerekeket szervezet által végzett felmérés szerint a gyerekek egyharmada (29 százalék) már kapott kifejezetten neki szánt, meztelenséget vagy szexuális tevékenységet ábrázoló fényképet vagy videót, mi több, 20 százalékuktól már kértek is ilyen tartalmakat az interneten.

Az említett civil szervezet 2021-es felméréséből kiderült az is, hogy a diákok 37 százalékának már volt internetes zaklatásban vagy megalázásban része, 49 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy sajnos már botlott bele olyan tartalmakba az interneten, melyek láttán kényelmetlenül érezte magát. Ez elsősorban a 12 év alatti gyerekekre igaz, akik a testi és fizikai bántalmazásról szóló, illetve meztelenséget bemutató tartalmak miatt érezték magukat kellemetlenül.


A felmérés ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a gyerekek egyre korábban kezdik el használni a világhálót: míg 2019-ben a gyerekek átlagosan 9 éves korukban ismerkedtek meg az internettel, addig 2021-ben a vízválasztónak számító életkor 8,2 évre esett. A gyerekek 99 százaléka okostelefon segítségével kezd el barangolni az interneten, laptopot 62 százalékuk használt, az okostévé 42 százalékot ért el, tabletet pedig mindössze 24 százalékuk vett kezébe


De mire is használják a gyerekek és tizenévesek az internetet? Mint kiderült, 84 százalékuk a mások által megosztott tartalmakat követi, 70 százalékuk internetes játékokkal játszik, 67 százalékuk a különféle szociális platformokat használja, és csupán csak 46 százalékuk él az internet azon lehetőségével, hogy aktuális dolgokról tájékozódjon, informálódjon.


A gyerekek 78 százaléka napi szinten internetezik, az iskolai időn túl legalább 4 órát. Azok aránya, akik 1-2 órát töltenek a világhálón, 19 százalék, azoké pedig, akik kevesebb mint 1 órát, csupán 3 százalék.


Az internetet rendszeresen használó gyerekek harmada kapott már meztelenséget vagy szexuális tevékenységet ábrázoló képeket, videókat. Ezen adattal kapcsolatban a szervezet hangsúlyozza, nem olyan tartalmakról van itt szó, melyekbe csak „véletlenül” botlik bele a gyerek az interneten, hanem olyanokról, amelyeket közvetlenül neki címeztek. A fiatalok 73 százalékának fogalma sem volt arról, hogy mi a helyes reakció ebben a helyzetben, mások segítségét pedig csak 11 százalékuk kérte.


A megkérdezett gyerekek és fiatalok egyötöde ugyanakkor azt sem titkolta, hogy bizony már volt arra példa, hogy pucér képeket és videókat kértek tőlük. A jelenség, mely a koronavírus-járvány kitörése óta még aggasztóbb méreteket öltött, elsősorban a 15-17 év közötti lányokat érinti.


Azt azonban, hogy a koronavírus árnyékolta 2021-es évben mennyire elszabadultak az online térben keringő, gyerekekre káros vagy egyenesen illegális tartalmak, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a civil szervezet által üzemeltett esc_ABUZ felületen nem kevesebb mint 7615 káros tartalomra vonatkozó bejelentés érkezett. Ez ötször több, mint az egy évvel korábban jegyzett érték, és abszolút rekordnak számít a szolgáltatás történetében.


Az ide kattintva elérhető felület segítségével bejelentett anyagok 78 százaléka kiskorúak szexuális bántalmazását vagy meztelenségüket örökítette meg. Az előző évekhez hasonlóan, az áldozatok több mint 90 százaléka 2021-ben is lány volt. A gyerekek életkorukat tekintve 5 százalékuk 5 éven aluli volt, 33 százalékuk 6 és 10 év közötti volt, 62 százalékuk pedig 11-18 éves volt.  A szervezet ugyanakkor a 11 évnél idősebbek kapcsán nyomatékosítja, hogy 2021-ben több mint 40 százalék volt azoknak az aránya, akikről nem mások, hanem saját maguk készítették a szexuális jellegű fényképeket, videókat, majd küldték azt tovább másoknak.


„A Mentsétek meg a Gyerekeket által fogadott bejelentések számának példa nélküli megugrása is azt mutatja, a kiskorúak internetezés közben gyakran kerülnek rendkívül súlyos helyzetekbe, olyanokba, melyekről mi felnőttek talán tudomást sem szerzünk. Sajnos a legtöbbször a szülők és a hatóság is csak akkor értesül ezekről, amikor már túl késő” – véli Gabriela Alexandrescu, a szervezet elnöke.


A szervezet teljes jelentése ide kattintva olvasható el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: